Lichaamstaal komt vóór het gesproken woord.
Voordat we in gesprek gaan, scant een deel van onze hersenen de positie van het lichaam van de ander. Dankzij dit mechanisme zijn we op een natuurlijke manier in staat ons aan de ander aan te passen. De ontdekking van het bestaan van dit deel van de hersenen, verantwoordelijk voor dit fenomeen, zit in onze linker cortex. Het werd eind jaren negentig ontdekt. Het mechanisme toont ook aan hoe gemakkelijk de mens lichaamstaal begrijpt door de ander simpelweg aan te kijken. Lichaamstaal ‘lezen’ is het decoderen van de eigen emoties door het geobserveerde zelf in te voelen.
Non verbale communicatie onderverdeeld in vijf categorieën:
Peri-verbaal: tijd en ruimte (waarin een gesprek plaats vindt)
Para-verbaal: stemgebruik (toon, timbre/intonatie)
Infra–verbaal: de subliminale onbewuste realiteit (geuren,kleuren,vormen etc)
Supra–verbaal: bewuste signalen (onze kleding, een duur horloge, etc.)
Pré–verbaal: lichaamstaal
Lichaamstaal is veruit de meest in het oog springende vorm van non verbale communicatie. Wil je lichaamstaal kunnen begrijpen, dan zul je bij jezelf moeten beginnen. Lichaamstaal is een empirische studie. Het observeren van de beweging geeft uitleg over wat er in de ander omgaat.
Lichaamstaal is gereedschap voor mensen om op belangrijke momenten te kunnen begrijpen wat de ander bedoelt. Zo zou een rechter bij het lezen van lichaamstaal zijn vragen anders kunnen formuleren zodra hij een aantal concrete aanwijzingen heeft gevonden waarmee de verdachte aangeeft de juiste antwoorden te verzwijgen. Of voor een beveiligingsbeambte die achter een monitor zit en moet inzoomen op een verdacht individu.
Als je naar mensen kijkt zie je veel verschillen in houding, gebaren en bewegingen, maar de werking van de hersenen blijft dezelfde. Onbewust toont het lichaam de hele dag door wat wij voelen. Het lichaam is niet in staat om daar mee op te houden. Wat we denken en voelen wordt door het lichaam geuit.
Lichaamstaal is emotie!
Het woord EMOTIE is afgeleid van het Latijnse woord ‘emovére’, wat ‘bewegen’ betekent. Lichaamstaal wordt pas echt interessant als we de intenties van iemand willen kennen die ‘afwijkend gedrag’ vertoont of met iemand in gesprek zijn terwijl zijn lichaamstaal iets anders toont dan wat hij zegt.
Binnenkomende informatie wordt door onze hersenhelften verschillend verwerkt, met als gevolg dat onze beide lichaamshelften verschillend reageren en dus niet synchroom werken. De eigenschappen van de hersenhelften zorgen ervoor dat we meer controle tonen met rechts, terwijl de rechter hersenhelft opener staat voor emoties. (Tucker D Williamson, review 91,pp185-215)
Een reis door de neurobiologie leert ons dat elke beweging -en elk gevoel in ons lichaam- een respons is van de hersenen. Het lichaam reageert op impulsen die vanuit de hersenen naar een specifieke plek op het lichaam worden gestuurd. We kennen allemaal het gezegde: ‘de handen zijn de tentakels van de hersenen’, waarmee we bedoelen dat we niet nadenken over het gebruik van onze handen, maar we zien ze als werktuig die onze instructies uitvoeren. Als het -zonder aanleiding- ergens jeukt op het lichaam krabben we ons daar zonder erover na te denken. Expertise-centrum voor lichaamstaal is gespecialiseerd om u wegwijs te maken om de inhoud en betekenis van lichamelijke communicatie op basis van de werking van de hersenen beter te leren begrijpen.
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Gerelateerd
Over Gérard Stokkink
Gerard Stokkink, ass.professor & lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in
publicaties en getagged met
empirische studie,
hersenen,
lichaamstaal,
timbre,
waarneming. Maak dit favoriet
permalink.