De ‘Taal’ van de handen

Bewegingen van de handen op -of naar- het lichaam zijn net als gezichtsuitdrukkingen onbewuste uitingen van het lichaam die aantonen wat je gesprekspartner werkelijk bedoelt. Niet voor niets krijgen politici en ander publieke sprekers training om deze handelingen zoveel mogelijk te controleren. Maar of je nu wilt of niet, ook bij doorgewinterde sprekers sijpelt er informatie door die niet te controleren is.

De betekenis van de hand die je gebruikt om je ergens te ‘krabben’  is net als de plek waar de hand naar toe gaat oncontroleerbaar en veelzeggend.

De handen zijn als tentakels van de hersenen en spelen een belangrijke rol in het begrijpen van lichaamstaal. Deze bewegingen van het lichaam worden gestuurd door het reptiele brein en leiden een ‘eigen’ leven. Als het ergens jeukt komt de hand immers tussenbeide om te krabben. Dit gebeurt automatisch. Het kriebelt exact op de plek die door de hersenen wordt getriggerd. Waarom en hoe dit gebeurt is een samenhang van de onderdrukte emotie of een niet uitgesproken gedachte.

De exacte plaats van de jeuk geeft aanwijzing waar we op dat moment aan denken. Telkens als de hand naar een plek op het lichaam vertrekt duidt dit op een niet uitgesproken gedachte. Een reis door de neurobiologie leert ons dat elke beweging en elk gevoel in ons lichaam een respons van de hersenen zijn. Het lichaam beweegt niet zonder reden en reageert op impulsen die vanuit de hersenen naar een specifieke plek worden gestuurd.  In de analyse van auto-contact is een heldere lexicon van het lichaam onontbeerlijk.

Of wij nu op ons hoofd krabben of de knie even aaien; de gedachte achter iedere beweging krijgt betekenis en wordt helder aan de hand van onze beproefde methodiek, de internationale standaard op het gebied van lichamelijke communicatie. Het Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland biedt een opleiding en professionele training aan professionals en iedereen die de complete interactie beter wil kunnen doorgronden!

 

Gerard Stokkink voor Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, ass.professor & lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.