gebaren en lichaamstaal

TysonLichaamstaal is een uiting van onze emoties die meer zegt dan woorden alleen kunnen uitdrukken. Je kunt zwijgen of zelfs liegen, maar je lichaam kan dat niet!

Als we alleen zijn en ergens aan denken kunnen we muisstil zitten. We beginnen pas te bewegen als we met iemand praten. We spreken dus over gebaren die we onbewust maken die ons helpen om woorden te vinden. In elk geval vertalen ze wat we denken. Dit gebeurt in elke cultuur en daarmee kun je lichaamstaal universeel noemen. Japanners maken bijvoorbeeld kleine gebaren vergeleken met Italianen, maar ze maken ze!

F.StarrWe kunnen drie soorten gebaren onderscheiden die bewust of onbewust worden gemaakt: 1:  bewuste gebaren: vb. als we iemand een hand geven, of op straat een taxi roepen. 2:  half-bewuste gebaren: vb. als we onbewust de armen over elkaar slaan  kunnen we ons bewust worden van deze handeling. 3: onbewuste gebaren: vb. we ‘krabben’ ons op een bepaalde plek op het lichaam omdat het ergens zonder aanwijsbare reden kriebelt.

schermafbeelding-2011-02-01-om-20-57-00-filteredSommige gebaren vertellen meer dan woorden.Voorbeelden van gebaren die je regelmatig ziet als je met iemand in gesprek bent zijn bijvoorbeeld: Krabben aan de neus of het voorhoofd. Niet dat de persoon is gebeten door een mug, maar kan zich ongemakkelijk voelen over het onderwerp van gesprek. Soms kan het krabben onder de neus zelfs beduiden dat de ander je niet gelooft! Vb: Na een maaltijd zeg je tegen de gastheer dat je het lekker vond, maar in werkelijkheid vond je het niet te eten! Dit kun je verbaal uitdrukken door te overdrijven (!), maar als je beleefd antwoord klinkt je antwoord geloofwaardig waarbij je hand de ‘verlichtende’ redder is die richting het lichaam of je hoofd gaat. Talloze kleine bewegingen geven een indicatie wat er in ons omgaat. Als we liegen verbergen we onbewust de handen of zien we deze onder tafel verdwijnen om aan de knie te krabben.

cortex pictureWe knipperen met de ogen bij het verwerken van informatie of zien een vinger op de lippen rusten als we ons inhouden om iemand tegen te spreken. Als we naar details kijken zien we bijv. dat zodra een vinger op de bovenlip rust, dit een andere betekenis krijgt dan een vinger op de onderlip. Probeer het maar eens om te ‘voelen’ wat er in je omgaat… Onze hersenen ‘herkennen’ de lichaamstaal van de ander en op natuurlijke wijze kunnen we deze begrijpen. Maar om lichaamstaal te interpreteren komt empirische kennis goed van pas.

Gerard Stokkink, docent bij het Expertisecentrum voor Lichaamstaal Nederland.

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, ass.professor & lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.