onderschat lichaamstaal niet

shapeimage_3Lichaamstaal en gedrag worden nogal eens door elkaar gehaald. Je kunt je gedrag bewust veranderen en zelfs sturen, maar het lichaam geeft veel meer signalen af waarvan je je niet bewust (kunt) zijn. Lichaamstaal is een van de vijf vormen van non verbale communicatie zoals stemgebruik, het aantrekken van een kostuum of het opdoen van een parfum ook non verbale communicatie is.

KOP:SynergoLichaamstaal toont de emotie die je op dat moment voelt. Deze wordt door de ander waargenomen en toont een boodschap waarvan je je lang niet altijd bewust van bent. En dat is maar goed ook! Of je nou open of gesloten staat voor een gesprek, wat je denkt of juist niet wilt zeggen: het wordt door de ander opgemerkt en deze reageert erop! Een beetje kennis van synergologie help je al snel een beeld te krijgen wàt je (gespreks-)partner bedoelt, denkt of lang niet altijd hardop zegt…het lichaam is als een woordenboek!

3Gebaren ondersteunen de woorden die we uitspreken, maar zodra we dingen verzwijgen tonen we gebaren en bewegingen die aantonen wat we niet hardop zeggen. Het lichaam heeft niet geleerd te liegen en toont de emotie ‘achter’ ons denken!  Synergologie is een all-round studie over lichaamstaal en een observatie-techniek om o.m. de bewegingen van de handen te begrijpen. De handen geven nauwkeurige informatie over onze gedachten, waarbij de hand exact weergeeft waaraan wij denken. Het bekende spreekwoord “De handen zijn de tentakels van de hersenen” doet dit eer aan.

Schermafbeelding 2012-04-05 om 15.58.17Synergologie maakt gebruik van de moderne neurowetenschappen en laat tot in detail zien hoe gedachten hun weg vinden naar -en op- het lichaam. De methode werd eind jaren ’90 in Frankrijk ontwikkeld als hulpmiddel in de communicatie. Aannames en bevindingen werden op wetenschappelijke wijze getoetst en in categorieën ingedeeld waarbij cultuurverschil en context van algemeen tot in detail werden gerangschikt en onderverdeeld op basis van emotionele criteria.

Instituut Synergologie Nederland is dit jaar begonnen de methodiek aan te bieden aan het bedrijfsleven en non-profit organisaties door middel van trainingen en workshops. Deze geven helder uitleg over lichaamstaal in het algemeen en gaat dieper in op de ‘verzwegen’ boodschap die de belangrijkste schakel vormt om transparante communicatie te verkrijgen.

Gerard Stokkink is synergoloog en doceert lichaamstaal aan de HvA.

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, ass.professor & lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.