(On)bewust waarnemen van lichaamstaal

Wat verstaan we onder lichaamstaal?

In de volksmond spreekt men al snel over de manier van uiting of hoe je je gedraagt. Veel mensen denken daarbij aan kleding, houding of hoe je op de ander overkomt, maar dit zijn vormen non verbale communicatie. Je kunt je gedrag natuurlijk aanpassen aan omstandigheden zoals je bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek beleefd blijft en je gedraagt, maar lichaamstaal is toch iets anders dan al die bewuste aanpassingen van je eigen gedrag.

Lichaamstaal is niet (voor lang) bij te sturen. Zonder dat je het doorhebt geeft het lichaam al signalen waardoor je houding, je hand of gezicht iets laat zien waar je amper bij stil staat en iemand een signaal geeft, hoe subtiel ook zoals bijvoorbeeld bij het flirten.

Onopgemerkt maar waarneembaar toont een gebaar, je gezichtsexpressie of houding wat je denkt zonder dat je dit zelf doorhebt. Dat is maar goed ook omdat je zonder deze eigenschappen een groot deel van je communicatie mist die voor de ander nodig is je te kunnen begrijpen. Er is veel onderzoek gedaan door o.a. P. Ekman naar verborgen emoties op het gelaat maar lichaamstaal is veel meer dat dit alleen. Zoals het gezicht van een Aziaat voor ons minder emotie lijkt te tonen en de gebaren van een Italiaan expressiever zijn dan die van ons hebben deze culturele verschillen eenzelfde en universele achtergrond: de werking van de hersenen op het lichaam.

Dit onbewuste proces is voor iedereen herkenbaar zodra we er even bij stilstaan. Voorbeeld: Als we in een vreemde stad de weg vragen aan een voorbijganger en we zien deze achter zijn oor krabben, weten we dat we beter op zoek kunnen gaan naar iemand die een helder antwoord kan geven. Het lichaam werkt als woordenboek… de hand vertrekt naar een plaats op het lichaam zodra je tijdens het gesprek een gedachte onderdrukt. De plaats waar de hand op het lichaam heen gaat laat zien waar je op dat moment aan denkt. 

Ontdek de geheimen van lichaamstaal! Kom naar het open seminar op 9 mei a.s. in Amsterdam. Informatie

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, ass.professor & lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.