Emoties bij de NOS…

Emoties:  we zijn het allemaal met elkaar eens wat ze zijn, totdat we ze moeten definiëren… (Joseph Ledoux)

Gebaren ondersteunen onze gedachten. Wie zegt dat gebaren je verraden en dat je beter zonder handen kunt praten heeft ofwel ervaring om dingen te verzwijgen, ofwel is bang dat hij ontmaskerd wordt.

De handen zijn als ‘tentakels van de hersenen’: ze geven directe informatie zonder dat we daarbij hoeven na te denken. Gebaren zien we iedereen maken, hoewel…sommige politici menen dat het beter is om met de handpalmen naar boven gericht hun betoog te ondersteunen.

Schermafbeelding 2015-01-30 om 18.45.37Ik herinner me de verkiezingsdebatten van 2010.  De NOS belde me in juni van dat jaar toen ik op doorreis naar Italië in Zwitserland de telefoon opnam met de vraag of ik naast Huub Stapel en andere commentatoren die avond in de studio wilde plaatsnemen om lichaamstaal van de heren politici van commentaar te voorzien…

De vraag was natuurlijk of ze geloofwaardig overkwamen, maar toen ik de opnames later bekeek werd me al snel duidelijk waarom er dat jaar zoveel zwevende kiezers waren. Wat was het dat zo opviel..?  Ach, het is best moeilijk om jezelf staand een houding te geven, maar ditmaal leek het alsof ze allemaal een ‘communicatie-training’ hadden gevolgd waarbij de les blijkbaar was: hou je handen goed in zicht en: liefst de handpalmen zichtbaar! …en zo geschiedde..!

Maar beste heren.. laat je niks aanpraten, blijf jezelf en doe wat je hart ingeeft als je aan het woord bent! Een goede communicatie is transparant, natuurlijk en helder. Laat  je lichaam spreken als je niks te verbergen hebt!

De ‘hacker’ die j.l. donderdag de NOS-studio binnenviel met een nep-pistool vertoonde geen  ‘dubbele’ emoties anders dan zijn eigen onzekerheid, gebaarde met de linkerhand en hield zijn plastic pistool in de rechter, naar beneden wijzend. Nee, geen agressie. Maar… wat is eigenlijk een emotie? Een emotie is een korte, snelle reactie die je kunt zien en observeren, en die zich focust op een precieze gebeurtenis. Emoties zijn vaak het resultaat van de interactie tussen subjectieve en objectieve factoren, geproduceerd door neurale en endocriene systemen.  Ze kunnen ons bijv. gevoelens van plezier en opwinding geven maar ook cognitieve processen genereren, fysiologische aanpassingen veroorzaken en waarneming en gedrag beïnvloeden.

Het onderscheid tussen de primaire (basis-emoties) en secundaire emoties (bijv. door de jaren opgebouwde rimpels) kan worden uitgebreid met ‘pure’ en samengestelde emoties (vb: combinatie van huilen en lachen), boven- en onderliggende emoties, verborgen en verwisselde emoties. Kortom: een emotie die niet is waar te nemen, bestaat simpelweg niet! We beleefden j.l. donderdag dus een emotievolle avond met als ondertiteling: ‘even geduld a.u.b.’

Gerard Stokkink is expert op het gebied van lichaamstaal en was als docent verbonden aan HvA/UvA en oprichter van Expertise-centrum Lichaamstaal (voorheen: Instituut Synergologie Nederland)

source:   

Arnold :  Woede, afkeer,moed,verlangen,wanhoop,angst,haat,hoop,liefde+verdriet in relatie tot actie
Frijda :  Verlangen, geluk, interesse, verbazing, verwondering, pijn.
Gris :   Woede en terreur, angst en vreugde.
Izard :  Belangstelling, Vreugde, Verrassing, verdriet (nood, angst), woede, walging, minachting, angst, schuld, schaamte, verlegenheid, vijandigheid tegenover zichzelf.
James :   Angst, verdriet, liefde, woede.
McDougall :  Irritatie, walging, opwinding, angst, onderwerping, ‘soft’-gevoel, instincten, relatie
Ekman :   Vreugde, walging, verdriet, boosheid, angst, verrassing.
Oatley et Johnson-Laird : Irritatie, walging, angst, geluk, verdriet
Panksepp :   Verwachtingen, angst, woede, paniek.
 Plutchik :  Aanvaarding, woede, anticipatie, walging, blijdschap, angst, verdriet, verrassing.
Tomkins :   Woede, rente, minachting, walging, angst, angst, vreugde, schaamte, verrassing.
Watson :   Angst, liefde,  overweldigende woede.

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, ass.professor & lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.