Imiteren bij het verleiden

 

Verleiden en romantiek 

Kun je door middel van non-verbale signalen detecteren of een persoon zich tot iemand aangetrokken voelt of wordt verleid?  En als er al non-verbale signalen zijn verschillen die dan van iemand die vrijgezel is ten opzichte van zijn partner vergeleken met iemand die al langer een relatie heeft?

seduce-your-guy

De eerste momenten van een verse relatie zijn bedwelmend. Jonge geliefden hebben een onverzadigbaar verlangen naar genegenheid en aandacht van hun partner. Hebben mensen in een relatie hebben de neiging om gebaren, houding, stemgebruik, ed. van hun partner te imiteren?

We noemen dit fenomeen synchroniseren of spiegelen, een automatisch proces wat onbewust gebeurt. De ontdekking van spiegelneuronen suggereert inderdaad aanwezigheid van een neurologisch mechanisme voor deze onbewuste imitatie. Als je bijvoorbeeld naast iemand zit die de hele tijd met zijn voeten of benen trilt, zul je geneigd zijn je eigen voeten meer te bewegen.

Onderzoekers van de Universiteit in Bretagne bestudeerden dit gedrag tijdens een speed-date sessie waarbij de interactie tussen heteroseksuele mannen met aantrekkelijke vrouwen onder de loep werd genomen. De vraag was of emoties en motivatie van invloed waren om iemand anders na te bootsen.

Vrouwen die vooraf gepolst waren over hun medewerking aan het experiment werden gevraagd hun gezicht om de 15 seconden aan te raken tijdens een speed date. Het imiteren van de gebaren liet niet lang op zich wachten. Al snel bleek dat de mannen aanzienlijk vaker het gezicht aanraakten tijdens de sessies. Wat het meest opviel was het glimlachen en het imiteren van een zachte stem waarbij de mate van verschillende non-verbale uitingen werden geassocieerd met de romantische interesse van een single persoon en of deze verschilde van partners, m.a.w. hoe een single reageerde t.o.v. iemand die al een relatie had. Ook andere non-verbale signalen werden bestudeerd, zoals knikken, (glim-)lachen, open lichaamshouding, intonatie van de stem, etc.

Mensen die een romantische sfeer opzoeken imiteren waarschijnlijk automatisch zonder zich hiervan bewust te zijn. Echter, de mensen die al een relatie hadden en zeiden veel van hun partner te houden imiteerden minder. Imiteren is dus ook een mechanisme om sociale afstand te creëren.

Ref: S.Farley, Journal of Nonverbal Behavior (2014) Nonverbal Reactions to an Attractive Strangers (Role of Mimicry in Communicating Preferred Social Distance)

#gerard stokkink,#lichaamstaal, #body language

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, ass.professor & lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.