Lichaamstaal Politici: Knipperen de ogen tijdens het verkiezingsdebat?

imageOm te ontdekken of lijsttrekkers hun betoog uit het hoofd hebben geleerd of een spontaan antwoord geven is o.m. af te lezen aan het knipperen van de ogen. Zodra men actief is in de discussie of nadenkt over wat we willen gaan zeggen knipperen de ogen onophoudelijk. Dit komt doordat de hersenen informatie moet verwerken en vertalen naar woorden. Op dit proces reageren de ogen .

Het knipperen van de ogen geeft aan dat we actief woorden formuleren in het hoofd. Het tegenovergestelde (niet meer knipperen van de ogen) duidt op een ander cognitief proces: we halen de informatie die we in gedachte hebben voor ogen en sommen deze geconcentreerd op waarbij de ogen weinig of helemaal niet (meer) knipperen.

Bij een kind kun je dit fenomeen vaak waarnemen zodra het wegdroomt in de ‘eigen wereld’.

image

©foto: Het Parool

Het is voor de meeste mensen moeilijk om geloofwaardig over te komen als je niet gelooft in je eigen woorden. Anders gezegd: als je niet zegt wat je denkt reageert het lichaam deze tegenstrijdigheid door dit op de één of andere manier te uiten. Bijvoorbeeld door een hand te verbergen, een opgetrokken schouder of andere (micro-)beweging, maar in feite is dit spanning. Het lichaam doet niets zonder reden.

We gaan er vanuit dat de lijsttrekkers de kiezers willen aanspreken en gecoacht zijn om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Inmiddels hebben de heren ongetwijfeld begrepen dat het onder de knie hebben van een ‘open’ lichaamshouding hierbij een grote rol speelt.

image-1

©foto: De Telegraaf

In het verleden (2010) ging deze coaching wel eens mis.Van Balkenende tot Cohen, Wilders en Rutte, allen stonden er destijds ongemakkelijk bij en met de handen voor het lichaam gehouden leek eerder het op het wegen van de eigen woorden, ietwat gekunsteld. Het deed denken aan de paus die het ‘urbi en orbi’ uitsprak maar dan zonder de zegen erbij.  In dat jaar waren er veel zwevende kiezers, begrijpelijk want als je spontaan bent let je niet op de manier waarop je je handen houdt en ben je ‘vrij’ hoe je je boodschap overbrengt.

Lichaamstaal is iets anders dan gedrag dat is aangeleerd. Lichaamstaal is de reactie van ons denkproces en toont altijd wel op de een of andere manier wat er in ons omgaat. Daarom hoop ik dat iedereen wat minder gecoacht en spontaner is dan in vorige debatten. Hoe spontaner, des te leuker!

 Welke politicus kiezers kan overtuigen hangt niet alleen af van zijn verkiezingsprogramma. Het is de combinatie van betoog en non verbale signalen de zijn presentatie de kiezer kan overtuigen.  We gaan het zien!

Gerard Stokkink – Expertisecentrum voor lichaamstaal Nederland

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, ass.professor & lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.