Leiderschap: de positieve impact van lichamelijke communicatie

De manier waarop je jezelf presenteert geeft anderen subtiele aanwijzingen over je betrouwbaarheid, openheid en sociale status. We nemen allemaal een houding aan die afhankelijk is van hoe we ons voelen.

Schermafbeelding 2017-04-20 om 12.44.51.png

Wanneer je je zelfverzekerd en verantwoordelijk voelt zul je dit vanzelfsprekend laten zien tijdens een vergadering of bijeenkomst door je groot te maken, met rechte schouders en breed gebarend. Als je je ongemakkelijk of onzeker voelt maakt je lichaam zich klein door de schouders in te trekken en het hoofd te laten zakken. Het lichaam sluit zich dan af door de benen en armen te kruisen en je hand zal tijdens een gesprek de achterkant van je nek wrijven om je ongemakkelijke situatie te uiten.

Deze gebaren maken we onbewust. Als je echter als leider gezien wilt worden zul je aandacht moeten geven aan lichaamstaal…

Krachtig optreden is om twee redenen belangrijk. Ten eerste projecteert dit een signaal aan anderen dat je zelfverzekerd bent en betrouwbaar. Je houding heeft sterke invloed op de eigen emoties evenals de manier waarop anderen je ervaren.  Je kunt dit gedrag sturen om zelfverzekerd over te komen en zelf krachtiger worden. “Doe alsof, dan ga je het vanzelf worden” vertelde Amy Cuddy tijdens een TED-talk.

De projectie van leiderschapsgedrag is meer dan alleen het uitdragen van gezag. Controle over bijv. een vergadering vraagt ook empathie om je voor anderen open te stellen om anderen te  overtuigen van je betrouwbaarheid. Uitstraling en attitude heeft invloed op hoe anderen je zien. In je stoel hangen of een slappe hand geven; het geeft een laag zelfbeeld volgens een studie aan de Ohio State University. De les is dus: zeker van jezelf zijn maakt het makkelijker om anderen te overtuigen. Probeer je dus volledig te concentreren op vergadering of gesprek.

Lichaamstaal en gedrag

Schermafbeelding 2017-04-20 om 10.49.07

Je kunt je voorstellen dat wanneer je onrustig op je stoel draait, je nek krabt of aan je knie wrijft je de indruk geeft niet zeker over te komen. Vaak wordt gesuggereerd dat de handen gevoelens verraden en je die dus beter onder controle kunt houden. Een klassieke manier is de vingertoppen op elkaar te brengen om autoriteit uit te stralen.  Maar hoe kun je controle houden over al je ledematen?  Een gezichtsexpressie of beweging van de mond, zo’n kleine beweging is al snel gemaakt…

Terwijl je bezig bent oogcontact te leggen met je publiek om de luisteraars te binden kijk je even weg, je mond vertrekt een spier en een wenkbrauw schiet omhoog.  Laat me je geruststellen: gedrag kun je bewust sturen maar lichaamstaal ‘gebeurt’ zonder dat je er erg in hebt en het is er zelfs al voordat je een woord hebt gesproken.

‘Pep’-talk helpt natuurlijk om je beter te voelen maar jezelf zijn en blijven is een ‘must’ om daadwerkelijk integer en betrouwbaar over te komen, ook al probeer je met man en macht te voldoen aan alle aanwijzingen die trainingen op het gebied van leiderschap geven.

Lichaamstaal laat zich niet sturen in tegenstelling tot gedrag. Op mensen met autisme of asperger na is iedereen in staat om de ander op authenticiteit te beoordelen. Reden om altijd spontaan en transparant proberen te zijn.  Het lichaam liegt niet: zodra de gedachte niet overeenkomt met onze gevoelens laat het lichaam dit altijd op de één of andere manier zien. De achterliggende emotie vindt zijn weg door een beweging van het lichaam, hoe subtiel deze ook wordt verbloemd met krachtige woorden of houding. Het credo luidt dan ook: weet waarop je moet letten!


Gerard Stokkink is spreker in de Beurs van Berlage voor de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (“Het lichaam spreekt de mond voorbij” – 12 Mei ’17) 

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.