Persoonlijkheid nu te lezen via een hersenscan

Volgens een recente studie zijn de kenmerken van ieders persoonlijkheid zichtbaar op plaatsen in de hersenen. Bij mensen die overal op voor staan is de corticale dikte op sommige plekken minder en ook meer gerimpeld in sommige gebieden.

Schermafbeelding 2017-04-20 om 15.42.43.png

Waarom zijn we meer of minder extravert, Zijn we leuk en emotioneel stabiel? Staan we open voor nieuwe ideeën, zijn we gewetensvol? Deze psychologische dimensies zijn onafhankelijk van elkaar en worden gewoonlijk gebruikt om persoonlijkheid te beschrijven. Ze zijn variabel voor iedereen waardoor we als individu uniek zijn.

Het team van Luca Passamonti (Universiteit van Cambridge UK) heeft aangetoond dat deze variaties kunnen worden gerelateerd aan verschillen in de anatomie van de hersenen. De onderzoekers gebruikten MRI-scans (magnetic resonance imaging) van 507 proefpersonen die een persoonlijkheidstest hadden afgelegd. Met een geavanceerde methodiek morfometrie konden zij dikte, omvang en rimpels van de cortex meten.

Uit de analyse bleek dat elk persoonlijkheidskenmerk kon worden gecorreleerd aan specifieke anatomische kenmerken. Zo werd nieuwgierigheid in verband gebracht met een dunnere cortex die op sommige plaatsen uitgestekter was en geplooider bleek. De morfologie van de prefrontale cortex in het bijzonder lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen. Dit is niet verwonderlijk omdat deze regio de plek is van complexe cognitieve processen die o.m. remmingen en controle herbergt, essentieel voor mentale gewoonten en dus ook voor een open mind. Naast dit zijn volgens de Britse studie ook andere persoonlijkheidskenmerken gekoppeld aan de anatomie van de prefrontale cortex.

De vraag is nu die van de kip of het ei: is de anatomie van de hersenen doorslaggevend voor de persoonlijkheid of vormt de persoonlijkheid de vorm van onze hersenen? Ongetwijfeld zal dit in beide richtingen beinvloed worden want het orgaan is behoorlijk kneedbaar en flexibel. Het lijkt er op dat nieuwsgierigheid gedeeltelijk wordt gestuurd door niet-structurele parameters zoals de intensiteit van de onderlinge communicatie tussen sommige gebieden. Het persoonlijkheidskenmerk toont een uitgestrekter en dunnere laag van de cortex.


Lees meer in het Frans op:  http://www.cerveauetpsycho.fr/ewb_pages/a/article-la-personnalite-lue-dans-le-cerveau-38281.php#IeJklcuovpujzx5X.99

#neurobiologie, #lichaamstaal, #persoonlijkheidskenmerken,

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, ass.professor & lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.