Herken je als hulpverlener lichaamstaal bij kinderen als het gaat om lichamelijke of geestelijke mishandeling?

Schermafbeelding 2017-05-28 om 14.53.13Opleiding non verbale communicatie en lichaamstaal voor Jeugdzorg-medewerkers [accreditatie SKJ199591, 336pt], agogen en juristen. Start: jaarlijks in september, november en januari Schrijf je vandaag nog in (beperkte capaciteit).

Lichaamstaal wordt vaak vergeten zodra het gaat om beweringen door kinderen. Als een kind aangeeft te worden geslagen door een van de ouders gaan alle bellen rinkelen. Een corrigerende tik wegens vervelend gedrag wordt tegenwoordig al snel veroordeeld. Maar het kan ook zijn dat er iets anders speelt. Wat bijvoorbeeld als mishandeling door de andere ouder wordt geveinsd om bij een vechtscheiding de kinderen toegewezen te krijgen?

Ervaringen worden door het lichaam opgeslagen. Als je een klap hebt ontvangen zal het lichaam dit onbewust en als vanzelfsprekend reproduceren bij het vertellen. Het lichaam weet nog precies uit welke hoek de klap kwam en hoe deze werd ontvangen. Iemand die ten onrechte beweert te zijn geslagen, zal zo’n klap niet dus niet uit ervaring kunnen reproduceren maar een beweging maken die er op moet lijken.

De meest voor de hand liggende manier om dit te onderzoeken is doorvragen. Het lichaam liegt niet, maar wij zijn niet getraind om waarheid van fictie te onderscheiden aan de hand van lichamelijke communicatie. Bij vermeend geweld luisteren we vooral naar woorden en interpreteren deze aan de hand van onze eigen (lichamelijke) ervaringen of plaatsen het in de context van de situatie.

Kennis van lichaamstaal en authenticiteit, cognitie en embodiment herkennen is essentieel bij het onderzoeken op echtheid van lichamelijke mishandeling. Maar ook psychologische en verbale mishandeling staan op het lijstje van betrokken hulpverleners die de beweringen moeten onderzoeken.

Wanneer kinderen hun loyaliteit naar één van hun ouders opgeven omdat zij door een van de ouders zijn opgezadeld met verzonnen geweld door de andere ouder, is dat vrijwel nooit een vrijwillige keuze. Het druist totaal in tegen de natuur om niet van beide ouders te mogen houden. Indien de één de andere ouder stelselmatig afkeurt ontstaat er bij het kind een gespleten loyaliteit.

Schermafbeelding 2017-05-28 om 14.35.38Het frustreren van contact met een ouder is het begin van ouderverstoting, ook wel bekend als Parental Alienation Syndrome (PAS), een ernstige vorm van kindermishandeling die tegen de Rechten van het Kind in druist.

Oudervervreemding dient overigens niet verward te worden met vijandschap van het kind, tenzij de ouder bedreigend of gewelddadig optreedt (fysiek, psychisch of seksueel) en hierdoor schade berokkent bij het kind. Zo’n vijandschap van het kind is dan uiteraard terecht.

Als een kind zonder reden één van de ouders verstoot, druist dit in tegen de natuur. De continue stroom negatieve beïnvloeding door de ouder neemt het kind (niet bewust) voor waarheid aan wat geestelijk ongezond is.

Jeugdhulpverlening en kinderrechters kunnen de schade voor het kind maar amper bevatten omdat deze pas op latere leeftijd merkbaar wordt. Velen onder hen zijn echter nog onbekend met PAS. Soms kan een ouder een verpletterende indruk maken op anderen in diens ouderrol. Maar achter gesloten deuren kan er echter sprake zijn van stelselmatig misbruik van de loyaliteit van het kind.

Meer informatie over authenticiteit, embodiment en/of lichaamstaal in het algemeen?

Expertise Centrum Lichaamstaal Nederland verzorgt opleiding en training voor o.m. jeugdzorg -medewerkers, agogen, juristen (accreditatie SKJ, CRKBO)

Signalen van PAS (ouderverstoting)


Werken in de jeugdzorg vergt gevoeligheid voor wat er speelt in het leven van cliënten om problemen op te lossen. De medewerker moet het optimale behalen in de tijd die hem gegeven is, wat voor een groot deel mondeling gebeurt. De contacturen met clienten vragen competenties die niet bij de reguliere onderwijsinstellingen, noch bij jeugdzorg-organisaties zelf te vinden zijn.

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Een reactie op Herken je als hulpverlener lichaamstaal bij kinderen als het gaat om lichamelijke of geestelijke mishandeling?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.