psychopathie oorzaak ouderverstoting?

 Je kunt het psychopathie noemen: totaal ontbrekende empathie en gewetensgebrek bij de rancuneuze ouder die in een (vecht-) scheiding het kind inzet als wapen om de andere ouder zo zwaar mogelijk te treffen door de omgang te frustreren.

Volgens hoogleraar familie- en jeugdrecht Paul Vlaardingerbroek (Universiteit Tilburg) verliezen plm. tweeduizend ouders per jaar het contact met hun kind(eren). De belangengroep Dwaze Vaders stelt dat de ouder die de kinderen weghoudt er nu nog te gemakkelijk mee wegkomt en instanties maar al te vaak de kant kiezen van de ouder waar het kind verblijft ‘om rust te creëren’. 

Deze manipulerende ziekelijke ouders zijn vaak charmant, intelligent en hoogopgeleid, kennen geen zelfreflectie en zijn in staat jeugdzorgwerkers en rechters geraffineerd om de tuin te leiden met valse aangiftes tegen hun ex (meer).  In feite spreken we van een ernstige vorm van kindermishandeling die zonder gewetenswroeging plaats vind. 

De gevolgen voor het kind kunnen leiden tot ernstige psychische klachten of het ouderverstotings-syndroom (Parental Alienation Syndrome, kortweg PAS (Richard Gardner,1986) waarbij het kind de niet-verzorgende ouder kleineert, beschuldigt en verstoot zonder duidelijk aanwijsbare redenen. Dit komt voort en is het resultaat van een combinatie van indoctrinaties door de verzorgende ouder en de eigen bijdrage van het kind aan de negatieve benadering van de niet-verzorgende ouder. M.a.w. het kind heeft een ongerechtvaardigde denigrerende houding tegenover de niet-verzorgende ouder. 

Mensen die aan psychopathie lijden bezitten vaak zeer geraffineerde manipulatieve vaardigheden waarmee zij zich staande houden. Medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdzorg en andere partijen (inclusief de rechter) hebben niet door dat deze door de wol geverfde oplichters vaak pathalogische leugenaars zijn, een stoornis die nog te vaak over het hoofd wordt gezien.

De trieste realiteit is dat (familie-)rechters vaak niet in staat zijn om waarheid en fictie te onderscheiden wanneer de verhalen van beide ouders elkaar tegenspreken. Uit onderzoek blijkt dat het vaak moeders zijn die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van ouderverstoting (PAS) door instanties en hulpverleners te manipuleren en hun kinderen te ‘bewerken’ en indoctrineren. Het kind kiest dan al snel moeder’s kant uit pure zelfbescherming door ‘helemaal uit zichzelf’ te zeggen geen contact meer met vader te willen. 

Wat kan een rechter als het kind tijdens een gesprek aangeeft te worden mishandeld terwijl dit hem/haar door de andere ouder werd ingefluisterd? De meest voor de hand liggende manier is gericht doorvragen waarbij (het observeren van) lichamelijke reacties (lichaamstaal) snel aanleiding kan geven om dieper door te vragen. Het lichaam heeft immers niet geleerd te liegen!

Ervaringen worden door het lichaam opgeslagen. Als mishandeling werkelijkheid is zal het lichaam dit onbewust als vanzelfsprekend reproduceren tijdens het vertellen, tot in details. Het lichaam weet exact uit welke hoek de klap kwam, hoe en waar deze aankwam en wat het gevolg was. Iemand die ten onrechte beweert te zijn geslagen zal dus bewegingen maken die er op moet lijken maar een geoefend oog zal het onderscheid al snel kunnen zien.

Waar letten we op en wat geeft de doorslag tot een nieuwe vraag?Lichaamstaal wordt tot op heden niet als bewijs, noch als onderdeel van de (integrale) communicatie erkend, hoewel iedereen het belang ervan onderschrijft. Emoties vinden via lichamelijke reacties altijd een weg om uiting te geven aan gedachten en gevoelens. Sommige hiervan roepen bij ons vragen op, maar we weten niet altijd wat exact we hebben waargenomen of waarom we twijfels hebben over een bewering. 

“Lichaamstaal herkennen zit de mens in de genen. De ogen zijn in staat om de kleinste details waar te nemen in een fractie van een seconde Toch durven maar weinig mensen te vertrouwen op hun onderbuik-gevoel wanneer ze iets waargenomen wat dit gevoel triggerde. De BSM- methode maakt je bewust van de inhoud en betekenis hetgeen je waarneemt. Het lichaam is als een woordenboek; het maakt geen enkele beweging zonder reden. 

Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland start dit jaar nieuwe cursussen voor professionals en beroepsgroepen, waaronder juristen en (jeugd-)zorgmedewerkers. Accreditatie Stichting Kwaliteitsregister Jeugd  (SKJ) ,voor juristen, agogen en andere professionals het CRKBO. Voor informatie: Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.