Body Language & Body Systemics

NVCWat gebeurt er als je een opleiding lichaamstaal hebt gevolgd..? Kun je ‘lezen’ wie de Mol is als je een cursus hebt gevolgd? Kun je erop aan dat wat een ‘body language expert’ op SBS-shownieuws beweert?  Of toch maar beter je gezond verstand gebruiken ervan uitgaand dat amusement tot op het bot wordt geregisseerd.

Lichaamstaal ‘lezen’ is meer dan aannames ophoesten uit populaire boekjes van Allan & Pease of Joe Navarro. Geen werken met wetenschappelijke waarde maar we willen ze  graag geloven omdat niemand anders waagt ze te schrijven. Lichaamstaal is een empirische studie die (nog niet) onder de communicatie-wetenschappen valt, simpelweg omdat er nog teveel vragen heersen over de werking en eigenschappen van de hersenen, de laatste verantwoordelijk voor emoties en bewegingen van het lichaam. Een empirische studie moet elk mens gelegenheid kunnen bieden om aannames te verifiëren.

We bewegen altijd als we in gesprek zijn.

conflictEen hand naar het hoofd, ogen die naar links of rechts draaien, een mondhoek vertrekt, de benen kruisen. Allemaal bewegingen die het lichaam maakt zonder zichtbare oorzaak. Toch heeft elke beweging betekenis in de context van een gesprek.

Lichaamstaal is integraal onderdeel van ons denken, het toont wat we denken. Of we een pokergezicht opzetten of emotioneel zijn, er zijn altijd signalen waarop we reageren. We praten nooit zonder beweging! Bewegingen krijgen betekenis als je weet dat het lichaam normaal gesproken ontspannen is. Pas als we spanning zien vragen we ons af wat er aan de hand is.

Laat je niks wijsmaken! Kies geaccrediteerd onderwijs. Lichaamstaal, Body Language, Non Verbale Communicatie; er zijn talloze aanbieders die gedrag en lichaamstaal door elkaar halen. Gedrag kun je aanpassen, lichaamstaal niet. Ieder’s lichaamstaal is uniek en een blauwdruk. Het is er al vóórdat je praat. Je kunt lichaamstaal op 3 manieren indelen. Iemand’s blauwdruk is de eerste indruk: de persoon die je ziet met zijn historie. Er zijn getoonde emoties en onderdrukte emoties.

Schermafbeelding 2017-12-13 om 13.09.30Met Bodysystemics stappen we de wereld in van de logica van emoties. Wanneer zijn emoties naar buiten gekeerd of naar binnen gekeerd? Welke zijn positief of negatief, welke met en zonder spanning…alles is waarneembaar als je weet waarop te letten! Om de boodschap ervan snel en efficient in te schatten. Wat niet wordt gezegd kan van belang zijn! Probeer één van onze masterclasses of een seminar. Je zult verbaasd staan!

Aanmelden kan via aanmelder.nl of bericht ons via onze website.


 Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, ass.professor & lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.