Vechtscheiding: gun je kind dat hij het fijn heeft bij de ander!

Schermafbeelding 2018-08-08 om 11.45.25Hulpverleners moeten meer onderzoek doen naar de motieven van ouders om oudervervreemding, met als gevolg ouderverstoting (Pariental Alienation Syndrom, kortom PAS) tegen te gaan. Als een van de ouders uit rancune wil dat hun ex zijn kinderen niet meer ziet, komen ze nu nog een heel eind. Vaak gebeurt dit onder valse beschuldigingen van de andere ouder en manipulatie van het kind. Dat zijn de bevindingen van veel ouders die machteloos en wanhopig toekijken hoe de hulpverlening en rechtspraak verzuimen om feiten te achterhalen of het contact met het kind te herstellen om het kind “rust” te geven van alle spanning.

Ik kan (als man) en als ervaringsdeskundige spreken. Nu ik al 3 jaar geen enkel contact met mijn kind kan krijgen en er dagelijks mee wakker word weet ik dat je er radeloos van kunt worden. Uit overleving geef ik mijn kind de ruimte alsof hij geen 12 meer is, maar als volwassen man die het huis uit is. Voor mij een manier om verder te leven. Mijn kind wil “rust” zegt hij, ook al is dit bedrieglijke rust want in werkelijkheid is er psychisch schade geleden.

Niet alleen de rechten van een kind op omgang met beide ouders wordt ondermijnd, ook de ontwikkeling van het kind wordt psychisch verstoord en vertekend. Elk kind heeft belang bij contact met beide ouders, op een uitzondering na. Deskundigheid op het gebied van PAS loopt in Nederland ver achter vergeleken met de landen om ons heen, waardoor deze vorm van kindermishandeling pas de laatste tijd discussie losweekt en beetje bij beetje aan de oppervlakte komt.

Met modder gooien om instanties aan je kant te krijgen. Wat is de waarheid?  Hulpverleners staan machteloos wanneer het kind de beschuldigingen van de kwaadwillende ouder overneemt. Het kind wil ‘rust’ en niets met ruzies van zijn ouders te maken hebben. Het feit dat het vaak één ouder is die de problemen veroorzaakt wordt weggewuifd: mediation moet oplossing brengen. Maar wat als het kind door de ‘kwaadwillende’ ouder wordt gemanipuleerd? Als het zelf beweert niet meer naar de andere ouder te willen? De situatie wordt er alleen maar uitzichtlozer door als een rechter dit niet doorprikt. Je kunt dan alsnog hoger beroep aantekenen om forensisch ouderschapsonderzoek te vragen.

Zonder waarheidsvinding kan het zo maar zijn dat je je kind jaren niet meer ziet! Hulpverleners kunnen meer doen dan alleen de uitspraak van de rechtbank uitvoeren.  Als een kind beweert te zijn mishandeld, zoals dit door een rancuneuze ouder kan zijn gehersenspoeld, moet het fysiek kunnen aangeven wat er in de praktijk is gebeurd. Het lichaam vergeet niets. Men vertrouwt vaak op uitspraken die verdraaid, ingefluisterd of verzonnen zijn, terwijl de non verbale ‘taal’ feitelijk weergeeft wat er daadwerkelijk is gebeurd maar niet wordt meegenomen in de communicatie.

De kern van non verbale communicatie is overeenkomst en verschil te herkennen tussen de verbale en niet verbale boodschap.

Lichaamstaal is onderdeel van onze communicatie. Om de waarheid te achterhalen of  vertrouwen te krijgen zul je iemand altijd onder 4 ogen willen spreken. Gevoelens van vertrouwen zijn subjectief, maar de observatie van non verbale signalen kan uiterst nauwkeurig worden beschreven. Elke beweging van het lichaam tijdens het vertellen is van belang. We kunnen niet praten zonder beweging. Het lichaam kan niet liegen en geeft altijd (niet bewust te manipuleren) signalen af die het woord bevestigen of tegenspreken. De meeste mensen spreken over ‘gevoel’ wanneer je iets of iemand niet vertrouwt;  in feite heb je in zo’n geval iets waargenomen wat niet overeenkomt met de woorden waardoor de werkelijkheid van het betoog wordt ondergraven. Weten wàt je hebt waargenomen en de betekenis ervan doorgronden geeft mogelijkheid om je vraag bij te stellen of anders te formuleren.

TIP: Seminars en masterclasses non verbale communicatie & lichaamstaal (SKJ-geaccreditateerd) zijn vanaf september as. ook te volgen bij het INVK.


 

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.