Vechtscheidingen: gun je kind dat hij het fijn heeft bij de ander!

Schermafbeelding 2018-08-08 om 11.45.25Hulpverleners moeten meer onderzoek doen naar de motieven van ouders om manipulatie met als doel ouderverstoting door het kind (Pariental Alienation) tegen te gaan. Als een van de ouders wil dat hun ex de kinderen uit rancune niet meer ziet, komen ze nu nog een heel eind. Dat zijn de bevindingen van veel ouders die machteloos staan bij hulpverleners en rechters.

Ik kan als ervaringsdeskundige spreken. Nu ik al 2 jaar geen enkel contact met mijn kind kan krijgen en er dagelijks mee wakker word weet ik dat mijn kind ‘rust’ zocht en van zijn kinder-zijn wil genieten, los van de ruzies. Ik was de valse beschuldigingen en het gemanipuleer beu. In werkelijkheid is het uitstel van executie: de schade komt later naar boven en ligt de waarheid anders dan de moeder van mijn kind alle hulpverlening en mijn kind wil doen geloven. Wordt vervolgd.

Niet alleen de rechten van een kind op omgang met beide ouders wordt erdoor ondermijnd, ook de ontwikkeling van het kind wordt psychisch ernstig verstoord en vertekend. Deskundigheid op dit gebied loopt in Nederland ver achter vergeleken met de landen om ons heen, waardoor deze vorm van kindermishandeling pas de laatste tijd discussie losweekt en aan de oppervlakte komt.

Met modder gooien om instanties aan je kant te krijgen. Wat is de waarheid?  Hulpverleners staan machteloos wanneer het kind de beschuldigingen van de kwaadwillende ouder overneemt. Het kind wil ‘rust’ en niets met ruzies van zijn ouders te maken hebben. Het feit dat het vaak één ouder is die de problemen veroorzaakt wordt weggewuifd met mediation als oplossing. Maar wat als het kind door de ‘kwaadwillende’ ouder is gemanipuleerd en zelf beweert niet meer naar de andere ouder te willen? De situatie wordt er alleen maar uitzichtlozer door wanneer hulpverlening en rechtbank hierdoor buitenspel komen te staan.

Zonder waarheidsvinding kan het zo maar zijn dat je je kind jaren niet meer ziet! Hulpverleners kunnen meer doen dan alleen de uitspraak van de rechtbank uitvoeren.  Als een kind beweert te zijn mishandeld moet het kunnen aangeven wat er is gebeurd. Het lichaam vergeet niets. Men vertrouwt te veel op uitspraken die verdraaid, ingefluisterd of verzonnen zijn, terwijl de non verbale ‘taal’ die feitelijk weergeeft wat er daadwerkelijk is gebeurd niet wordt meegenomen in de communicatie.

De kern van non verbale communicatie is overeenkomst en verschil te herkennen tussen de verbale en niet verbale boodschap.

Lichaamstaal is onderdeel van onze communicatie. Om de waarheid te achterhalen of  vertrouwen te krijgen zul je iemand altijd onder 4 ogen willen spreken. Gevoelens van vertrouwen zijn subjectief, maar de observatie van non verbale signalen kan uiterst nauwkeurig worden beschreven. Elke beweging van het lichaam tijdens het vertellen is van belang. We kunnen niet praten zonder beweging. Het lichaam kan niet liegen en geeft altijd (niet bewust te manipuleren) signalen af die het woord bevestigen of tegenspreken. De meeste mensen spreken over ‘gevoel’ wanneer je iets of iemand niet vertrouwt;  in feite heb je in zo’n geval iets waargenomen wat niet overeenkomt met de woorden waardoor de werkelijkheid van het betoog wordt ondergraven. Weten wàt je hebt waargenomen en de betekenis ervan doorgronden geeft mogelijkheid om je vraag bij te stellen of anders te formuleren.

TIP: Seminars en masterclasses non verbale communicatie & lichaamstaal (SKJ-geaccreditateerd) zijn vanaf september as. ook te volgen bij het INVK.


 

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s