Rechtspraak & ouderverstoting

Volgens het CBS neemt het aantal echtscheidingen al jarenlang toe. Hiervan is een flink aantal vechtscheidingen, waarbij één van de ouders niet in staat is om de verlopen liefdesrelatie om te zetten in een ouderlijke. Bij #ouderverstoting speelt de dynamiek van verdraaiingen door het kind. Niet alleen wordt het de stellige overtuiging aangeleerd dat de vader of moeder “slecht” is, ook wordt het eigen zelfbeeld geschaad. Een deel van hem wordt ontkend (vader of moeder) en langzaam weggevaagd.

De kern voor ouderverstoting ligt niet bij het kind maar bij één van de ouders. De schade voor het kind bij ouderverstoting ontstaat wanneer het tegen de andere ouder wordt opzet en gemanipuleerd om zelf redenen te vinden om ieder contact te verbreken. Deze moeilijk te herkennen vorm van emotionele kindermishandeling wordt vaak niet herkend door (jeugd-)hulpverleners. Er is in Nederland nog maar weinig onderzoek naar gedaan, maar gezond verstand kan wel helpen. Wanneer een kind zonder duidelijke reden ieder contact verbreekt met één van de ouders zouden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen.

In Nederland wordt niet naar de oorzaak van ouderverstoting (Parental Alienation) gekeken, maar staat het kind voorop bij hulpverleners en rechters. Het is meestal de vader die de kinderen niet meer ziet en machteloos, vaak radeloos moet toezien hoe het kind zich meer en meer afwijzend opstelt en vervreemd. De onwil van de verzorgende ouder om de verlopen liefdesrelatie om te buigen naar de nieuwe situatie waarin een ouder-relatie is vereist ligt hier meestal aan ten grondslag.

Tot op de dag van vandaag worden beide ouders verantwoordelijk gehouden voor de ontstane situatie tussen hen en het kind. De werkelijke oorzaak ligt bij één van de ouders die de omgang frustreert. Door emotionele chantage op het kind uit te oefenen, vaak gepaard met valse beschuldigingen over mishandeling of anderszins, krijgt de verzorgende ouder op geraffineerde wijze vat op het kind om het te motiveren zich tegen de andere ouder te keren. Het is deze ouder ernst om elk contact tussen het kind met de andere ouder te verbreken. Deze weet dat ook de rechter een kind niet kan dwingen als het zelf beweert niet naar de ouder te willen.

Onder het mom ‘met rust te worden gelaten’ wordt de afwezigheid van de verstoten ouder langzaam naar de achtergrond goedgepraat en onderdeel van de dagelijkse realiteit van het kind. De emotionele manipulatie van de verzorgende ouder krijgt steeds meer grip op het kind, wat naarmate de tijd verstrijkt sterk coalitie-gedrag vertoont en bang is (gemaakt) voor de verstoten ouder (R.Gardner).

Ouderverstoting en oudervervreemding heeft ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Niet alleen hechtings-problemen liggen in het verschiet, ook frustratie, het vertrouwen, angst en het aangaan van relaties op later leeftijd. Contact met familie van de verstoten ouder wordt vermeden, terwijl de verstoten ouder psychische klachten en stress ervaart die het contactverlies met zich meebrengt.

Zolang (jeugd-)hulpinstanties geen kennis van zaken hebben om dit proces te herkennen klikt de tijd door, waarmee deze ‘onzichtbare’ vorm van kindermishandeling veel langer doorgaat dan nodig. In Nederland lopen we hopeloos achter bij buurlanden als België of de U.K. waar tegenmaatregelen wel voorhanden zijn.

Aan iedereen die oudervervreemding herkent bij een kind alsook mensen die hun kind niet meer te zien krijgen zou ik willen zeggen: kom op voor je kind en durf ouder–vervreemding te benoemen! Ieder kind heeft baat bij contact met beide ouders, het kiest deze situatie nooit zelf..!

© Gerard Stokkink, (verontruste ouder). Meer over ouderverstoting

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.