Kun je een terrorist herkennen aan lichaamstaal?

Schermafbeelding 2017-08-21 om 20.04.25

© AP / Fotobewerking AD

Lichaamstaal is universeel maar mensen verschillen. Iemand die iets in zijn schild voert kan zenuwachtig zijn en door zijn gedrag opvallen. Dat gebeurde met Abouyaaqoub, de vermoedelijke hoofddader van de aanslag in Barcelona. Een analyse van zijn gezicht (de foto is slechts een momentopname) toont twee emoties: een naar buiten gekeerde en een naar binnen gekeerde (en gevoelde) emotie.

De linkerkant van ons gezicht (voor de kijker rechts) toont de door onszelf gevoelde emotie. De linkerhelft van het lichaam wordt gestuurd door de rechter hersenhelft en andersom. Reden voor het lichaam (en dus ook het gezicht) om niet symmetrisch te reageren. De eigenschappen van beide hersenhelften verschillen. Dit verschil is goed terug te lezen in bewegingen van het lichaam, maar ook het gezicht kent twee helften als we letten op de kenmerken zoals de ogen, gelaatstrekken, kaken en de mond.

left-side-face

right-side-face

De rechterkant van het gezicht (foto links) toont een open expressie: het ontspannen gezicht van een vrolijke jongen, een gekrulde mondhoek die een opgewekte indruk maakt. Het is een naar buiten gekeerde expressie zoals we de ander graag tonen. De linkerkant van het gezicht toont echter de eigen emotie: de echte gevoelde die ons kwetsbaar maakt en niet te manipuleren valt. Het linkeroog van de terrorist is gespannen, de mondhoek krult niet naar boven maar vertoont eerder spanning en nervositeit, vergeleken bij de opgewektheid van de linkerhelft. Dit kan aanwijzing zijn voor spanningen die al ten tijde van het maken van de foto speelden.  Ook kunnen we aan de gezichtstrekken opmaken dat Abouyaaqoub een extravert en sociaal persoon was.

Emoties zijn nu eenmaal niet te camoufleren: we hebben ze en het lichaam laat ze zien, of we willen of niet. Bij oudere mensen beter te zien dan bij jonge mensen. Het gegeven geldt voor ieder mens. Ons lichaam bestaat, net als de hersenen, uit twee verschillende helften. De kenmerken van de hersenhelften worden weerspiegeld door het lichaam, ook in gebaren en door de houding.

Wil jij kennis van lichaamstaal toepassen in je werk?

Lichaamstaal is onderdeel van de integrale communicatie. Voor elke professional (beveiliger, advocaat, zorgverlener, adviseur etc.) is kennis van lichaamstaal onontbeerlijk maar we noemen het vaak ‘gevoel’ waar het draait om begrip en vertrouwen. Lichaamstaal is echter meer dan onderbuikgevoel: het is de emotie van het lichaam (emotie = beweging) die ons oog in een fractie heeft waargenomen.

Waar let jij op? Voor wetenschappelijk gefundeerde trainingen in lichaamstaal  (accreditatie SKJ, CRKBO) verwijzen wij u graag door naar onze website: Expertisecentrum Lichaamstaal Nederland 

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, ass.professor & lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.