Lichaamstaal en de rol van de tong

Betekenis van tong-bewegingen in de communicatie.

Sommige gedachten worden geuit door de tong. De soms maar een milliseconde durende beweging van de tong toont de gedachte achter wat de spreker al of niet gaat zeggen. Er zijn verschillende bewegingen van de tong die ieder een eigen interpretatie hebben waarbij de richting van de tong van groot belang is.

Schermafbeelding 2014-04-18 om 16.39.15Zoals in praktisch elk interview wel te zien is (op de foto: Jan-Hein Kuijpers tijdens de uitzending van Pauw&Witteman op 14 april j.l) geeft de tong een aanwijzing. In het gesprek met de advocaat wordt de tong vliegensvlug naar buiten gestoken vóórdat  deze begint te spreken. Het fenomeen is vooral waar te nemen bij een moeilijke context. De reactie van het lichaam is sneller dan het formuleren van woorden en al waarneembaar vóórdat de spreker begint te praten. Het laat zien waar de spreker in gedachte mee bezig is.

Het verschil tussen gedrag en lichaamstaal zit hem in de manier waarop ons lichaam  gedachten weerspiegelt. We kunnen ons bewust zijn van ons gedrag en de manier waarop wij overkomen, maar zodra je je ‘gecontroleerd’ opstelt is dit voor de ander waarneembaar. Een goede spreker is daarom spontaan in zijn bewegingen en zijn lichaamstaal ondersteunt (al of niet bewust) zijn gedachten. Een ander fenomeen is hoe het lichaam omgaat met onderdrukte gedachten, maar daarover een andere keer meer.

Over Gérard Stokkink

Gerard Stokkink, ass.professor & lecturer body language & non verbal communication
Dit bericht werd geplaatst in publicaties en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Lichaamstaal en de rol van de tong

 1. mw mr E.J.A. Roeleven zegt:

  Ik heb enige tijd geleden met u gesproken over meerdaagse trainingen die in september beginnen. Kunt u mij de data en voorwaarden nog eens mailen?

  Mw mr E. J. A. Roeleven
  Advocaat en mediator.

  Www. Roelevenadvocaten .nl

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.